prawdziwa włoska pizza w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, jednakowoż również wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to także kuchnia i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

dobra kuchnia włoska w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom przepysznych regionalnych produktów – podróżnicy zazwyczaj szukają gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kontakt/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wyszukują innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których są w stanie o wiele porządniej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *