kuchnia włoska Kraków

Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Restauracje włoskie to w Polsce najpopularniejszy typ gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, sycące i nie jest drogie. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej wrażliwi goście kosztują rzadsze dania obiadowe takie jak risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria korzysta z włoskich produktów, czy w karcie znajdują się również mniej znane potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność i dania z wielu zakątków Włoch. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.

Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to wcale nie znaczy, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .

Aromatyczne wina włoskie

Żadna szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia klasycznym miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może ignorować trunków. Obiad w klimacie włoskim z całą pewnością powinien obejmować też wino. Lampka białego wina to dla Włochów standard. autentycznej kuchni włoskiej Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese a także noto z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna mieć nie mały wybór win.

Charakterystyczna włoska restauracja

Chcąc zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *